Povidloň z odpalovaného těsta recept

Top Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
5 ks vejce
100 g máslo
2 lžíce rum
cukr moučka
200 g hladká mouka
1 kelímek zakysaná smetana
1 kelímek smetana ke šlehání
500 g měkký tvaroh
1 balení ztužovač šlehačky
2 balíčky vanilkové cukry
1 sklenice švestková povidla Hamé

Postup receptu

  1. Na odpalované těsto dáme v hrnci vařit půl litru vody. Vodu osolíme a rozpustíme v ní máslo. Pak přidáme po částech mouku a intenzivně mícháme, aby se těsto nepřichytávalo ke dnu. Hrnec odstavíme stranou a těsto necháme vychladnout

  2. Pokud se vám nechce dělat s odpalovaným těstem, usnadníme si to se sušenkami. Plechy vyložíme pečicím papírem a zlehka ho navlhčíme. Sušenky potom nebudou klouzat. Potom už je stačí vyskládat těsně vedle sebe a dál postupovat podle receptu. Poslední vrstvu budou opět tvořit sušenky

  3. Pečicí plechy vymažeme máslem a na každý vyklopíme polovinu těsta. Stěrkou těsto rozetřeme po celé ploše. Můžeme také naznačit vlny do těsta. Upečený dezert potom bude vypadat efektněji

  4. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 20 minut. Během pečení troubu neotevíráme, aby těsto pěkně vyběhlo. Vydržíme až do konce pečení a potom necháme upečené těsto úplně vychladnout

  5. Mezitím se pustíme do náplně. Tvaroh s vanilkovým cukrem rozšleháme a poté zamícháme zakysanou smetanu. Šlehačku se ztužovačem ušleháme do tuha a také zapracujeme do tvarohového krému

  6. Povidla rozmícháme a potřeme jimi jeden upečený plát. Můžeme je předtím rozředit trochou rumu nebo ho přidat jen pro vůni. Jako druhou, poměrně silnou vrstvu, naneseme tvarohový krém. Přiklopíme druhým plátem a bohatě posypeme cukrem moučka

  7. Aby se povidloň lépe krájel a náplň nevytékala, rozkrájíme nejdřív upečený horní plát těsta na dílky podle jednotlivých porcí. Naneseme povidla i tvarohový krém a poté nakrájené dílky poskládáme navrch těsně vedle sebe

  8. Povidloň z odpalovaného těsta podáváme ke svačině nebo snídani s kávou nebo čajem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!