Prošívaný minidort recept

Top Recepty Dorty

Suroviny na recept

Na korpus:
2 ks vajec
80 g cukru krupice
80 g polohrubé mouky
2 PL oleje
na špičku lžičky kypřícího prášku
špetka soli
pár kapek rumového aroma
Na krém-Alžírská káva:
200 ml mléka
1/2 sáčku vanilkového pudinku
2 PL cukru krupice
1/2 kostky másla
1 PL instantní kávy
1 ČL mleté kávy
2 PL vaječného koňaku
na proložení ananasový kompot (na prokapání šťáva z kompotu)
na potah a zdobení potahovací hmota Smartflex Velvet

Postup receptu

  1. 2 bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu. Zašleháme do něj cukr. Potom přišleháme dva žloutky, aroma a olej. Lehce vmícháme mouku s práškem do pečiva. Rendlík, či kastrůlek o průměru cca 15 cm vymažeme tukem a vysypeme moukou. Vlijeme těsto a uhladíme.

  2. Pečeme v troubě na cca 160°C dle tipu trouby. Jakmile se korpus jakoby odtáhne od rendlíku, ozkusíme vpichem. Pokud je párátko suché, je hotovo. Opatrně objedeme boky nožem a vyklopíme na mřížku, kde necháme vychladit.

  3. Uvaříme klasicky pudink, do kterého vmícháme obě kávy. Potom necháme pod fólií vychladit. Změklé máslo ušleháme s koňakem do pěny a přišleháme do něj pudink.

  4. Vychladlé korpusy dvakrát prořízneme. Příklopné strany pokapeme vydatně šťávou z kompotu, lehce potřeme krémem. Spodní strany pomažeme větší vrstvou krému. Poklademe jí ananasem a dort zkompletujeme.

  5. Celý dortík pomažeme zbylým krémem, zarovnáme a uhladíme. Dáme zatuhnout do lednice, nebo do mrazáku.

  6. Potahovku nahřejeme krátce v mikrovlnce, propracujeme a vyválíme na cca 0,5 cm. Přeneseme na dort a dlaněmi uhlazujeme. Přebytek odřízneme (nejlépe rádlem na pizzu). Dohladíme po celém obvodu.

  7. Kousek hmoty obarvíme gelovou barvou, vyválíme a vykrajovátkem vykrojíme kvítky, lehce je ztenčíme kosticí a nebo kávovou lžičkou. Vytvarujeme a dáme uschnout třeba do folie z bonboniéry.

  8. Radélkem na střihy (za pár kaček za galantérie) prošijeme pravidelně boky dortu. V místě průsečíků uděláme malý důleček a do něj vmáčkneme perličku. Tak ozdobíme celý dort.

  9. Uděláme jeden pás, šířky 3 cm, jako stuha. Oba konce ohneme tak, aby se setkali. Lehce přimáčkneme a trochu tlakem nadrhneme. Z malého proužku uděláme začišťovací proužek na střed a na spodní straně přilepíme zase alkoholem.

  10. Namuchláme do kuličky dva kousky fólie a vypodložíme smyčky stuhy, aby nebyla placatá, ale pěkně vyklenutá. Ze zbytku uděláme dva konce stuhy. Zdobení nalepíme alkoholem na dort a nakonec ze zbytku uděláme jednoduchý copánek a dáme jej kolem spodní strany dortu.

  11. V míste střetu konců dozdobíme zbytkem kvítků. Nabarvíme trochu hmoty na zeleno a naděláme pár lístečků, které přilepíme ke kvítkům.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!