Quiche z květákového těsta s fenyklem a kokosem recept

Top Recepty Slané pečivo

Suroviny na recept

1 malý květák (zhruba 4 hrnky výsledné květákové rýže“)
⅓ hrnku měkkého kozího sýra
½ hrnku mandlové mouky či jemně namletých mandlí
1 lžička sušeného oregana
200 g kozího sýru typu Brie
1 hrnek kokosové smetany
4 vejce
1 bulva fenyklu
trocha rozmarýnu
2 lžíce kokosového oleje + na vymazání formy
sýr
pepř

Postup receptu

  1. Nejdříve udělejte těsto: Květák rozdělte na malé růžičky a dejte do mixéru. Mixujte tak dlouho, dokud z květáku nebude jemná rýže, trvá to asi minutku.

  2. V menším kastrolu dejte vařit vodu. Jakmile začne vřít, přidejte květák a povařte zhruba 4 minuty. Slijte do jemného cedníku. Přesuňte ho do čisté utěrky, udělejte z něj balíček a pořádně ho vyždímejte. Toto je zásadní trik pro to, aby květákové těsto drželo tvar a konzistenci a aby se jednotlivé kousky quiche daly brát rukou.

  3. Přendejte do mísy, přidejte vejce, kozí sýr, mandlovou mouku, sůl, pepř a oregano a 2 lžíce kokosového oleje. Rukama důkladně promíchejte a vypracujte těsto.

  4. Formu na quiche pořádně vymažte kokosovým olejem a těsto do ní důkladně upěchujte, prsty těsto rovnoměrně rozprostřete po okrajích. Na závěr ho propíchejte vidličkou, ať se při pečení nevzdouvá.

  5. Přendejte do trouby předehřáté na 180°C a pečte zhruba 20-30 minut, než těsto lehounce (opravdu jenom lehounce, aby se pak nepřipálilo) zezlátne.

  6. Fenykl nakrájejte na jemné plátky (bulvu rozkrojte napůl, vykrojte tvrdý střed a poté krájejte na jemno). Fenyklem rovnoměrně poklaďte těsto.

  7. Kokosovou smetanu smíchejte spolu se zbývajícími 3 vejci, přidejte rozmarýn, sůl a čerstvě umletý pepř. Směsí zalijte fenykl, měla by sahat těsně pod okraj těsta.

  8. Na závěr poklaďte povrch sýrem Brie.

  9. Vložte do trouby a pečte zhruba 35 minut, dokud povrch krásně nezezlátne a tělo koláče neztuhne. Nechte chladit na mřížce zhruba 15 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!