Rebarborový koláč s mákem recept

Top Recepty Moučníky

Suroviny na recept

500 g rebarbory
60 g cukru
Těsto:
250 g mouky
80 g cukru
1 sáček vanilkového cukru
na špičku nože prášku do pečiva
špetka soli
150 g másla (z chladničky)
1 vejce
Maková hmota:
1,5 dcl mléka
0,75 dcl smetany
30 g másla
250 g čerstvě mletého máku
citrónová kůra
120 g cukru
2 žloutky
(2 bílky)
Glazura:
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce rebarborové šťávy
30 g moučkového cukru

Postup receptu

  1. Očištěnou rebarboru nakrájíme na kousky, smícháme s cukrem necháme přes noc pustit šťávu.

  2. Druhý den necháme rebarboru okapat, šťávu uschováme.

  3. Mouku smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, solí a práškem do pečiva. Přidáme máslo nakrájené kousky a vajíčko. Všechny přísady rychle zpracujeme v těsto, které necháme asi hodinu odpočinout v chladu.

  4. Mléko, smetanu, máslo a citrónovou kůru přivedeme k varu, přidáme umletý mák a cukr a vaříme asi 10 minut. Vzniklou kaši necháme vychladnout.

  5. Těsto rozválíme na půl centimetru silnou placku, kterou vložíme do formy. Kolem dokola vytvarujeme zvýšený okraj.

  6. Těsto propícháme vidličkou a předpečeme asi 15 minut v předehřáté troubě při teplotě 200 stupňů.

  7. Do vychladlé makové hmoty vmícháme rozkvedlané žloutky a tuhý sníh z bílků.

  8. Těsto poklademe rebarborou, navrch rozetřeme makovou hmotu a pečeme asi 50 minut v předehřáté troubě. Po vychladnutí potřeme citrónovou glazurou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!