Rebarborový koláč s mákem recept
Top Recepty MoučníkySuroviny na recept
- 500 g rebarbory
- 60 g cukru
- Těsto:
- 250 g mouky
- 80 g cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- na špičku nože prášku do pečiva
- špetka soli
- 150 g másla (z chladničky)
- 1 vejce
- Maková hmota:
- 1,5 dcl mléka
- 0,75 dcl smetany
- 30 g másla
- 250 g čerstvě mletého máku
- citrónová kůra
- 120 g cukru
- 2 žloutky
- (2 bílky)
- Glazura:
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce rebarborové šťávy
- 30 g moučkového cukru
Postup Rebarborový koláč s mákem
Postup receptu
-
Očištěnou rebarboru nakrájíme na kousky, smícháme s cukrem necháme přes noc pustit šťávu.
Druhý den necháme rebarboru okapat, šťávu uschováme.
Mouku smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, solí a práškem do pečiva. Přidáme máslo nakrájené kousky a vajíčko. Všechny přísady rychle zpracujeme v těsto, které necháme asi hodinu odpočinout v chladu.
Mléko, smetanu, máslo a citrónovou kůru přivedeme k varu, přidáme umletý mák a cukr a vaříme asi 10 minut. Vzniklou kaši necháme vychladnout.
Těsto rozválíme na půl centimetru silnou placku, kterou vložíme do formy. Kolem dokola vytvarujeme zvýšený okraj.
Těsto propícháme vidličkou a předpečeme asi 15 minut v předehřáté troubě při teplotě 200 stupňů.
Do vychladlé makové hmoty vmícháme rozkvedlané žloutky a tuhý sníh z bílků.
Těsto poklademe rebarborou, navrch rozetřeme makovou hmotu a pečeme asi 50 minut v předehřáté troubě. Po vychladnutí potřeme citrónovou glazurou.