Semlor recept
Top Recepty MoučníkySuroviny na recept
- 3 dcl mléka
- smetana ke šlehání
- 1 dcl cukru krupice
- cukr moučka
- 1 kg hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 100 g másla
- 50 g droždí
- Mandelmassa
- 2 vejce
- 1 lžička kardamonu
- 1/2 lžičky soli
Postup Semlor
Postup receptu
-
Z droždí, trochy cukru a teplého mléka připravíme kvásek, zakryjeme hrneček talířkem. Necháme cca 15 min vykynout.
Do mísy prosijeme mouku, rozmícháme v ní sůl, kardamon, kypřící prášek a cukr. Ve zbylém teplém mléce rozpustíme máslo a rozkvedláme 1 vejce.
Vykynutý kvásek přidáme do mísy, postupně přiléváme mléko-směs a zapracováváme, až bude těsto pěkně hladké, lestklé a ne příliš lepivé. Uprostřed mísy se vytvoří bochan. Těsto necháme pod utěrkou 1/2 hodiny nakynout.
Těsto vyjmeme z mísy a na pomoučeném válu prohněteme.
Rozdělíme na 14 dílků. Z každého vytvoříme bochánek a klademe jej na pečící papír na plechu.
Bochánky překryjeme utěrkou a necháme odpočinout další 1/2 hodinu.
Po vykynutí je potřeme druhým rozšlehaným vejcem a v troubě předehřáté na 225-250°C pečeme 8 až 10 minut. Necháme vystydnout.
Bochánkům odřízneme čepičku. Vydloubneme kousek vnitřku, podle chuti k těstu přidáme Mandelmassu a zjemníme trochou mléka.
Vzniklou směsí naplníme semlor.
Ušleháme smetanu, na vrstvu náplně dáme asi 1/2 dcl šlehačky a přiklopíme čepičkou.
Poprášíme moučkovým cukrem.