Sezamové špičky recept

Top Recepty Slané pečivo

Suroviny na recept

Na poliš:
140 g vlažné vody
1 lžička sladěnky (necelá)
100 g hladké mouky
12 g droždí
Dále:
150 g vody
25 g oleje
1,5-2 lžičky soli
20 g Solamylu
40 g žitné chlebové mouky
360 g hladké mouky
sezam - na obalení před pečení

Postup receptu

  1. Suroviny na poliš spíš vyšleháme než umícháme - dostane se do něj víc kvasinkám potřebného vzduchu - a zakryté necháme v teple 2 hodiny pracovat.

  2. K hotovému poliši přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme dobře vykynout - během kynutí ho můžeme i dvakrát přetužit.

  3. Vykynuté těsto rozdělíme na 8-10 dílů, z každého uděláme bulku a necháme 10-15 minut odpočinout. Pak bulky válením upravíme do špiček (samozřejmě, že se dají udělat téměř jakékoliv tvary, mě napadly tyto špičky), které před uložením na plech oblečeme do sezamu:

  4. Můžete zkusit vodou pomazat svrchu i z boků štětcem, ale já jsem si ji nalila mělce do hlubokého talíře, vložila malou čistou utěrku a když vodou bohatě nasákla, špičky jsem po ní poválela. Jde to výborně, špičky jsou přiměřeně mokré a nekloužou mi ve vodě tak, jako když tam utěrka není.

  5. Takto mokré špičky jsem oválela v misce se sezamem a uložila na plech nakynout. Pekla jsem je pak ve vyhřáté troubě (210-220°C) asi 20 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!