Špagetová dýně s arašídovou omáčkou recept
Top Recepty Zeleninová jídlaSuroviny na recept
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 1/2 pórku
- 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 5 lžic arašídového másla
- 3 lžíce sojové omáčky
- 1/2 hrnku vody
- 1 lžička octa (nejlépe bílého vinného nebo rýžového)
- 1 lžička cukru
- 1 malá chilli paprička
- Na ozdobení
- nasekané arašídy
- zelená část pórku
Postup Špagetová dýně s arašídovou omáčkou
Postup receptu
-
Špagetovou dýni rozpůlíme, odstraníme semínka, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a v troubě rozehřáté na 180°C upečeme doměkka. Doba pečení záleží na troubě a na stáří dýně, obvykle je asi 30 min. Mezitím, co se peče dýně, si připravíme omáčku.
Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli a bílou část pórku. Přidáme zázvor a chili papričku, krátce orestujeme a podlijeme vodou. Vmícháme arašídové máslo, sojovou omáčku, ocet a cukr. Za stálého míchání asi 5 minut povaříme a v případě potřeby naředíme trochou vody. Dochutíme sojovou omáčkou nebo solí tak, aby omáčka byla slanější, protože ji budeme míchat s neochucenou dýní.
Upečenou dýni pomocí vidličky vyšpagetujeme“, vlákna se sama krásně oddělí. Dýňové špagety přendáme do mísy a promícháme s arašídovou omáčkou. Servírujeme posypané sekanými arašídy a kolečky pórku.