Štafetková roláda recept

Top Recepty Moučníky

Suroviny na recept

Těsto:
8-10 bílků (z 8L-10M vajec)
200 g moučkového cukru
120 g hladké mouky
80 g mletých vlašských ořechů
Krém:
300 ml mléka
100 g cukru
1 vanilkový pudink
250 g másla
2 PL mleté kávy (ne rozpustné)
4 PL vroucí vody
50 ml vaječného koňaku nebo rumu
Poleva:
100 g čokolády na vaření
1 cm plátek másla
50 ml smetany

Postup receptu

  1. Nejprve rozpalte troubu na 190 °C a připravte těsto. Bílky s cukrem ušlehejte v tuhý sníh a postupně do něj vmíchejte mouku a mleté ořechy. Na plech vyložený pečicím papírem rozprostřete zlehka hmotu a uhlaďte stěrkou. Pečte do zrůžovění asi 20 minut. Zkuste špejlí, zda těsto již nelepí. Během pečení uvařte z mléka, cukru a pudinkového prášku hustý pudink a nechte ho zchladnout. Mletou kávu spařte vroucí vodou. Pak do pudinku zašlehejte máslo, vaječný koňak nebo rum a kávu. Dobře promíchejte, případně doslaďte dle chuti.

  2. Plát na roládu vyjměte z plechu i s papírem a nechte na mřížce trochu zchladnout. Pak ho podélně i s papírem stočte do rolky a nechte úplně vychladnout. Zase plát opatrně rozbalte a papír sloupněte. Namažte ho krémem, ne až ke kraji, a stočte do rolády. Nechte v lednici alespoň hodinu ztuhnout. Na polevu rozpusťte ve vodní lázni čokoládu s máslem a nakonec vmíchejte smetanu. Vychlazenou roládu polijte čokoládou a po ztuhnutí dozdobte krémem. Opět nechte vychladit.

  3. Roládu můžete také nakrájet na širší plátky, ty polít čokoládou a nazdobit krémem. Vzniknou tak krásné malé dortíky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!

Alternativy k tomuto receptu