„Studená delikatesa“: Mátová zmrzlina s čokoládou recept

Top Recepty Moučníky

Suroviny na recept

160 ml smetany se 40 % tuku
180 ml mléka
160 g hořké čokolády se 70% kakaa
100 g mátové čokolády
3 lžíce třtinového cukru
70 g čerstvé máty

Postup receptu

  1. Smetanu smíchejte s většinou mléka (stranou si nechte tak 50 ml, které uložíte do ledničky) a přidejte všechnu mátu. Oslaďte 3 lžícemi třtinového cukru a ohřívejte na mírném plameni za občasného míchání cca 10 minut.

  2. Mezitím si do tepluvzdorné mísy (nejlépe ne nerezové) nalámejte 160g čokolády s vysokým obsahem kakaa. Mísu postavte na hrnec s mírně vroucí vodou tak, aby se její dno nedotýkalo hladiny a nechte čokoládu rozpustit.

  3. Přes jemné sítko přelijte mátovou smetanu do rozpuštěné čokolády a pomocí stěrky vymíchejte v kompaktní směs.

  4. Zatímco směs chladne, nakrájejte pomocí ostrého nože (nejlépe keramického) mátovou čokoládu na malé kousky.

  5. Jakmile mátový krém úplně vychladne, přímíchejte k němu odložené mléko.

  6. Směs přelijte do zmrzlinovače a nechte ho běžet asi tak 35 minut.

  7. Přimíchejte nalámanou čokoládu a uložte v uzavřené nádobě do mrazničky. Každých 20 minut zmrzlinu pořádně promíchejte, až bude mít tu správnou konzistenci.

  8. Naservírujte do pohárů či oplatkových misek a ozdobte lístky máty a čokoládou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!