Sváteční perníčky recept
Top ReceptySuroviny na recept
- těsto 4 ks vejce 2 lžíce med 50 dkg cukr moučka 1 lžička mletá skořice 80 dkg hladká mouka 1 lžička jedlá soda 1 lžíce mletá káva 1 lžička perníkové koření 4 dkg rostlinný tuk Smetol poleva 1 lžička ocet 1 ks bílek 20 dkg cukr moučka
Postup Sváteční perníčky recept
Postup receptu
-
Na těsto vyšleháme krupicový cukr se 4 celými vejci do pěny. Přidáme rozpuštěný tuk, med, kávu, skořici a jedlou sodu. Přidáme část mouky a těsto přendáme na vál, kde se zbytkem mouky vypracujeme těsto.
Hotové těsto dáme do igelitu na 1 - 2 dny, necháme zaležet zabalené v utěrce nejlépe pod polštářem, ne v lednici. Ale je možné dělat perníky i ihned.
Těsto rozválíme na plát a vykrajujeme formičkami na plech, který jsme předem vyložili pečícím papírem. Upečeme ve vyhřáté troubě a poté je ihned potíráme vyšlehaným vajíčkem. Perníčky nabudou a neroztékají se.
Sváteční perníčky zdobíme polevou, kterou našleháme vařečkou z jemně prosátého cukru, lžičky octu a bílku. Nešleháme metličkou, poleva by se nám lámala a opadávala.