Sváteční voňavé vepřové recept

Top Recepty Vepřové maso

Suroviny na recept

2,5 kg vepřová plec libová
6-8 stroužků česneku
7 lžic olivového oleje
citronová šťáva z 1 citrónu
1 lžička fenyklových semínek
8 snítek čerstvé dobromysli nebo 2 lžíce sušené
300 g šalotek nebo malých cibulí
1 velký celer
250 g anglické slaniny nebo libového uzeného bůčku
600 ml suchého červeného vína např. Frankovka
sůl
pepř

Postup receptu

  1. Začneme den předem. Stroužky česneku po oloupání podélně nakrájíme na malé klínky a maso jimi prošpikujeme. Pět lžic oleje promícháme s citronovou šťávou, částí dobromysli, pepřem, solí a fenyklem. Maso potřeme touto marinádou a v keramické, porcelánové nebo skleněné nádobě (NE kov)marinujeme přikryté přes noc.

  2. Druhý den oloupeme cibulky a celer, který nakrájíme na kousky velikosti sousta. Na zbytku oleje opečeme na kostičky nakrájenou slaninu, přeneseme do pekáče, na tuku po opékání osmahneme rozpůlené cibulky a celer. Až chytí barvu, přidáme je do pekáče.

  3. Z masa trochu otřeme marinádu, podle chuti ještě dosolíme a ze všech stran také opečeme na pánvi. Pak přidáme do pekáče a posypeme zbytkem dobromysli. Z pánve slijeme tuk a nalijeme víno.

  4. Uvedeme do varu a současně odškrabeme připečenou šťávičku. Když se vše spojí, nalijeme na maso, přikryjeme a pečeme na 200°C hodinu a tři čtvrtě, v polovině pečení jednou obrátíme.

  5. Vhodná příloha jsou pečené nebo zapékané brambory, ale i bramborové knedlíky. V jedné zdejší restauraci tohle jídlo vařili podle mne a jako přílohu podávali chlupaté knedlíky a špenát. Vyzkoušejte

  6. -)


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!