Svíčková s bochánky z mletého masa recept
Top Recepty Mleté masoSuroviny na recept
- 500 g mletého masa
- 2 vejce
- 3-4 lžíce strouhanky
- 1 dl mléka
- 1/2 cibule
- 1 stroužek česneku
- koření: mletá masa, grilovací, pepř
- sůl
- mouka na obalení
- olej na smažení
- Na omáčku:
- 1 bal.zeleniny pod svíčkovou
- 1 cibule
- 50 g másla
- 1 lžička tymiánu
- sůl
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky celého pepře
- 2 bobkové listy
- (příp. pyramidka koření na svíčkovou-ta už vše obsahuje)
- smetana ke šlehání
- hl.mouka
- 1 kostka masoxu
- ocet
Postup Svíčková s bochánky z mletého masa
Postup receptu
-
Mleté maso smícháme s vejci, strouhankou, mlékem, nakrájenou cibulí a prolisovaným česnekem. Okořeníme, osolíme a dobře promícháme. Ze směsi tvarujeme bochánky, které obalíme v hladké mouce a osmažíme na oleji z obou stran. Nemusíme smažit dlouho, protože bochánky budeme potom vařit v omáčce.
V papiňáku necháme zesklovatět na másle na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme zeleninu pod svíčkovou a společně s cibulí osmahneme asi 10 minut. Nezapomínáme míchat.
Osmahnutou zeleninu zalijeme vodou a vložíme do hrnce připravené masové bochánky. Přidáme pyramidku koření, tymián a osolíme dle chuti. Vaříme pod tlakem 15-20 minut.
Vypustíme páru z hrnce, otevřeme a vyndáme masové bochánky z omáčky a už je necháme stranou. Připravíme si záklechtku (hladká mouka rozmíchaná ve smetaně ke šlehání). Omáčku přivedeme k varu a přilijeme za stálého míchání záklechtku, která nám omáčku zahustí. Přidáme kostku masoxu a vaříme za stálého míchání asi 10 minut.
Hotovou omáčku rozmixujeme a dochutíme solí a octem. Vložíme masové bochánky.
Podáváme s houskovým knedlíkem.