Svíčková s bochánky z mletého masa recept

Top Recepty Mleté maso

Suroviny na recept

500 g mletého masa
2 vejce
3-4 lžíce strouhanky
1 dl mléka
1/2 cibule
1 stroužek česneku
koření: mletá masa, grilovací, pepř
sůl
mouka na obalení
olej na smažení
Na omáčku:
1 bal.zeleniny pod svíčkovou
1 cibule
50 g másla
1 lžička tymiánu
sůl
4 kuličky nového koření
4 kuličky celého pepře
2 bobkové listy
(příp. pyramidka koření na svíčkovou-ta už vše obsahuje)
smetana ke šlehání
hl.mouka
1 kostka masoxu
ocet

Postup receptu

  1. Mleté maso smícháme s vejci, strouhankou, mlékem, nakrájenou cibulí a prolisovaným česnekem. Okořeníme, osolíme a dobře promícháme. Ze směsi tvarujeme bochánky, které obalíme v hladké mouce a osmažíme na oleji z obou stran. Nemusíme smažit dlouho, protože bochánky budeme potom vařit v omáčce.

  2. V papiňáku necháme zesklovatět na másle na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme zeleninu pod svíčkovou a společně s cibulí osmahneme asi 10 minut. Nezapomínáme míchat.

  3. Osmahnutou zeleninu zalijeme vodou a vložíme do hrnce připravené masové bochánky. Přidáme pyramidku koření, tymián a osolíme dle chuti. Vaříme pod tlakem 15-20 minut.

  4. Vypustíme páru z hrnce, otevřeme a vyndáme masové bochánky z omáčky a už je necháme stranou. Připravíme si záklechtku (hladká mouka rozmíchaná ve smetaně ke šlehání). Omáčku přivedeme k varu a přilijeme za stálého míchání záklechtku, která nám omáčku zahustí. Přidáme kostku masoxu a vaříme za stálého míchání asi 10 minut.

  5. Hotovou omáčku rozmixujeme a dochutíme solí a octem. Vložíme masové bochánky.

  6. Podáváme s houskovým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!