Sýrovo-slaninové listování recept
Top Recepty Slané pečivoSuroviny na recept
- 400 g listového těsta
- 200 g kysané smetany
- 1 lžička tymiánu
- 100 g anglické slaniny nakrájené na jemné proužky
- 100 g šunky krůtí nakrájené na jemné proužky
- 100 g čerstvého sýru
- 100 g sýra ricotta
- 1 velký stroužek česneku
- 1 vejce na potření okrajů
- sůl
- kmín
- sezam
- dýně
- lněná semínka
- asi 5 lžic olivového oleje na potření vrchní části
Postup Sýrovo-slaninové listování
Postup receptu
-
Kysanou smetanu smícháme s rozmačkaným česnekem a tymiánem (nesolíme, náplň je slaná dost).
Z těsta vyválíme dva stejně velké pláty a jeden z nich (spodní) posypeme strouhankou. Na něj rozetřeme po celé ploše připravenou kysanou smetanu (asi 3 cm po okrajích si necháme místo).
Na smetanu nasypeme krůtí šunku, zasypeme rozdrobenou ricottou, pokračujeme vrstvou anglické slaniny, nakonec zasypeme rozdrobeným čerstvým sýrem a okraje potřeme rozšlehaným vejcem.
Překlopíme druhým plátem těsta, utěsníme kraje a povrch potřeme olivovým olejem. Pak vrchní část nařežeme nožem na čtverečky, aby se těsto po upečení lépe krájelo. Posypeme semínky, solí či kmínem a pečeme při 180°C do zezlátnutí. Podáváme třeba s čajem jako rychlou večeři, pohoštění nebo svačinku.