Sýrovo-slaninové listování recept

Top Recepty Slané pečivo

Suroviny na recept

400 g listového těsta
200 g kysané smetany
1 lžička tymiánu
100 g anglické slaniny nakrájené na jemné proužky
100 g šunky krůtí nakrájené na jemné proužky
100 g čerstvého sýru
100 g sýra ricotta
1 velký stroužek česneku
1 vejce na potření okrajů
sůl
kmín
sezam
dýně
lněná semínka
asi 5 lžic olivového oleje na potření vrchní části

Postup receptu

  1. Kysanou smetanu smícháme s rozmačkaným česnekem a tymiánem (nesolíme, náplň je slaná dost).

  2. Z těsta vyválíme dva stejně velké pláty a jeden z nich (spodní) posypeme strouhankou. Na něj rozetřeme po celé ploše připravenou kysanou smetanu (asi 3 cm po okrajích si necháme místo).

  3. Na smetanu nasypeme krůtí šunku, zasypeme rozdrobenou ricottou, pokračujeme vrstvou anglické slaniny, nakonec zasypeme rozdrobeným čerstvým sýrem a okraje potřeme rozšlehaným vejcem.

  4. Překlopíme druhým plátem těsta, utěsníme kraje a povrch potřeme olivovým olejem. Pak vrchní část nařežeme nožem na čtverečky, aby se těsto po upečení lépe krájelo. Posypeme semínky, solí či kmínem a pečeme při 180°C do zezlátnutí. Podáváme třeba s čajem jako rychlou večeři, pohoštění nebo svačinku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!