Tatarák Habunda recept

Top Recepty Hovězí maso

Suroviny na recept

800 g hovězí zadní kýty
2 cibule (cca 150-200 g - na velmi jemno nakrájené)
5 žloutků
3-4 PL (polévkové lžíce) plnotučné hořčice (záleží na hořčici a chuti)
50 ml sojovky (záleží dle chuti a použité sojovce)
50-70 ml chilli omáčky Sriracha (ta od Vietnamců je nejlepší)
Povinná dochucovadla (zde pouze od oka a dle chuti):
sladká mletá paprika
mletý pepř (bílý je jemnější na chuť)
chilli (já osobně používám mleté chilli TRINIDAD SCORPION BUTCH TAYLOR - a to cca 15-20 zrnek
pálivost 1 463 700 SHU)
na toto množství 1 větší stroužek česneku (stačí umlít s masem)

Postup receptu

  1. Hovězí zadní bez kosti očistíme, pořádně odblaníme, nakrájíme na plátky silné asi 1 cm, dáme do potravinové fólie a necháme aspoň 24 hodin v mrazáku při mínus 20 °C (kdyby se tam náhodou nacházel nějaký sajrajt). Zhruba o 5 hodin dříve než chceme tatarák dělat, vytáhneme maso z mrazáku a necháme pozvolna rozmrazit, tedy nenamáčet do horké vody a ani nedávat do mikrovlnné trouby (nejlépe je, když je maso ještě trochu zmrzlé, má potom lepší barvu - červenější). Prostě maso vytáhneme z mrazáku, dáme na talíř, do dřezu nebo na mísu a necháme rozmrznout. Jeden fígl - každý plátek (dělám balíčky po cca 400 g, aby to vyšlo na 1 kg tataráku, tak maso navrstvím vedle sebe, zabalím a označím samolepícím štítkem s názvem masa, datem zabalení a hmotností - je to potom lepší při spotřebě).

  2. Jakmile bude maso rozmrzlé, tak ho opět omyjeme, osušíme utěrkou a nakrájíme na kostky o rozměru 1 x 1 cm (pokud máte elektrický mlýnek, tak stačí maso nakrájet na plátky o tloušťce 1 cm a vkládat do mlýnku), mlýnek na maso to potom bere lépe. Když máme maso nakrájené, tak ho pomeleme alespoň třikrát. Takže po prvním přemletí přemeleme podruhé a potom potřetí (melu rovnou s česnekem). Všechno maso dáme do mísy a uděláme takovou prohlubeň, aby se do ní daly dát ostatní ingredience.

  3. Do prohlubně dáme 5 žloutků. Poměr záleží na velikosti žloutků a jejich hustotě. Cibuli (asi 150 - 200 g - dáme na cca 60 minut do mrazáku, aby při krájení nepouštěla tolik silice), nakrájíme na jemno a ještě překrájíme (použil jsem ruční ocelový hnětač na těsto a práce s cibulí je o polovinu kratší). Podle chuti přidáme chilli omáčku, sójovou omáčku, hořčici, sůl, pepř a sladkou mletou papriku (dle výše uvedeného poměru to mám několik let ověřeno, a to dělám cca 40 kg tataráku ročně).

  4. Všechno promícháme a potom jenom dochucujeme, dokud to nebude ono (více sojovky a hořčice - nikdy jsem nedochucoval ničím jiným). Nikdy to netrefíte přesně podle receptu, protože každé maso je jiné a každý tam toho dá o něco víc nebo méně. Tatarský biftek Habunda mažeme na topinky, z jeden den starého chleba, nakrájeného na plátky asi 1 cm silné a smažené na SÁDLE. Topinka je pouze NOSIČ, takže záleží na každém, jakou vrstvu tataráku si namažete...


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!