Téměř raw čokoládovo-vanilkový ganesha recept

Top Recepty Dietní recepty

Suroviny na recept

2 banány
Korpus:
1,5 hrnku (bio) rozinek
1,5 hrnku ovesných vloček
1 zarovnaná lžička skořice
1 zarovnaná lžička perníkového koření (používám Sonnetor)
2 lžíce (bio/fairtrade) kakaa (ideálně co nejméně odtučněné, ev. raw)
Čokoládový krém:
1,5 zralého avokáda
1 hrnek masitých (Medjol) datlí
3 lžíce (bio/fairtrade) kakaa (ideálně co neméně odtučněné, ev. raw)
1 hrnek ořechového či rostlinného mléka
2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
1 lžička vanilkového prášku
Vanilková vrstva:
1 hrnek kešu oříšků (namočených na několik hodin do vody, pokud jste zapomněli, zalijte kešu vařící vodou a nechte namáčet nejméně půl hodiny)
šťáva z 1 většího citrónu
1 plechovka kokosového mléka (např. značka Vitasia), uložená na několik hodin (ideálně přes noc) do lednice
trochu kokosového cukru či agáve sirupu dle chuti
1 lžička vanilkového prášku

Postup receptu

  1. Koláč je do dortové formy o velikosti cca 23 cm.

  2. Dortovou formu vyložte pečicím papírem. Všechny ingredience na korpus vložte do mixéru a mixujte, dokud není směs poměrně konzistentní a lepivá. Pokud by rozinky zůstávaly v celku a nechtěly se nechat rozsekat, přidávejte postupně po lžících trochu vody či jiné tekutiny.

  3. Když je těsto hotové, vymačkejte ho do dortové formy. Dno zarovnejte a po stranách vytvořte asi 4 cm vysoké okraje. Vložte do lednice.

  4. Připravte čokoládový krém. Nečekaně opět všechny ingredience vložte do mixéru a dohladka rozmixujte. Ochutnejte a dle chuti dochuťte.

  5. Banány oloupejte a podélné nakrájejte na plátky. Vyložte jimi dno korpusu a poté je zalijte čokoádovým krémem. Uhlaďte povrch a opět vložte do lednice.

  6. Umyjte mixér. Otevřte kokosové mléko a vydlabejte z něj ztuhlou kokosovou část. Vložte ji spolu s ostatními ingrediencemi (kešu slijte) na vanilkový krém do mixéru a rozmixujte dohladka. Alternativně, pro ještě krémovější výsledek, můžete kokosovou šlehačku nejprve vyšlehat šlehačem a poté ji opatrně promíchat s rozmixovanou kešu směsí.

  7. Navrstvěte na čokoládový krém, celý dort dozdobte (např. kakaem a ořechy) a vložte do lednice, či pro pevnější výsledek do mrazáku.

  8. Nejméně půl hodiny před podáváním však doporučuji přendat dort z mrazáku do ledničky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!