Těsto na tažený závin recept

Top Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks vejce
2 lžíce ocet
100 ml voda
400 g hladká mouka
100 g rostlinný olej

Postup receptu

  1. Mouku prosejeme do mísy. Přilijeme k ní odvážený olej, vejce, sůl, ocet a část odměřené vody. Ze surovin uhněteme vláčné těsto. Doporučuji použít kvalitní rostlinný olej, nejlépe slunečnicový

  2. Tažené těsto necháme v míse asi 10 minut odležet při pokojové teplotě pod utěrkou. Pak ho rozdělíme. Každou půlku vyválíme a vyválený plát opatrně přeneseme na pomoučněné plátno. Na něm těsto ještě podle potřeby roztáhneme do požadovaného tvaru. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem, střed posypeme strouhankou a poklademe náplní podle chuti. Tažené těsto opatrně svineme pomocí utěrky, přičemž ho dobře, ale jemně utahujeme. S druhou polovinou těsta postupujeme stejně

  3. Tažený závin vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut dozlatova. Doporučuji během pečení troubu otevřít a vyvětrat páru. Občas před pečením závin propíchám vidličkou. Upečený závin vyjmeme z trouby, pomašlujeme rozpuštěným máslem a můžeme sypat moučkovým cukrem

  4. Z tohoto množství bez problému připravíme 2 "nohavice" taženého závinu, které jsou velké cca jako plech.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!