Tvarohový koláč s citrónem recept
Top Recepty MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125g másla
- špetka soli
- 40 g cukru
- 1 žloutek
- Náplň:
- 2 citróny
- 2 vejce
- 750 g tučného tvarohu
- 250 g zakysané smetany
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 50g škrobové moučky
Postup Tvarohový koláč s citrónem
Postup receptu
-
Mouku s máslem, špetkou soli a cukrem dobře uhněťte, podle potřeby přidejte 1 až 2 lžíce studené vody. Těsto zabalte do mikrotenové fólie a přibližně za hodinu uložte do chladna.
Mezitím připravte náplň. V horké vodě omyjte a okartáčujte citróny a osušte je.
Kůru z nich nastrouhejte a vymačkejte šťávu.
Troubu předehřejte na 180 stupňů.
Vychlazené těsto rozválejte na lehce pomoučněném vále a vyložte jím koláčovou formu. Okraje zvedněte do výše asi 3 centimetrů.
Vejce rozklepněte a oddělte žloutky a bílky.
Tvaroh promíchejte s citrónovou kůrou a šťávou, zakysanou smetanou a vmíchejte žloutky, cukr a vanilínový cukr.
Z bílků ušlehejte tuhý sníh a rozložte jej na tvarohový krém.
Přisypte škrobovou moučku a opatrně promíchejte.
Tvarohovou masu naneste na těsto a povrch urovnejte.
Tvarohový koláč pečte v horké troubě 50 až 60 minut.
Upečený koláč nechejte vychladnout a nakrájejte na 12 kousků.
Ozdobte šlehačkou a podávejte.