Tvarohový koláč s citrónem recept

Top Recepty Moučníky

Suroviny na recept

Těsto:
250 g hladké mouky
125g másla
špetka soli
40 g cukru
1 žloutek
Náplň:
2 citróny
2 vejce
750 g tučného tvarohu
250 g zakysané smetany
100 g cukru
1 vanilkový cukr
50g škrobové moučky

Postup receptu

  1. Mouku s máslem, špetkou soli a cukrem dobře uhněťte, podle potřeby přidejte 1 až 2 lžíce studené vody. Těsto zabalte do mikrotenové fólie a přibližně za hodinu uložte do chladna.

  2. Mezitím připravte náplň. V horké vodě omyjte a okartáčujte citróny a osušte je.

  3. Kůru z nich nastrouhejte a vymačkejte šťávu.

  4. Troubu předehřejte na 180 stupňů.

  5. Vychlazené těsto rozválejte na lehce pomoučněném vále a vyložte jím koláčovou formu. Okraje zvedněte do výše asi 3 centimetrů.

  6. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky a bílky.

  7. Tvaroh promíchejte s citrónovou kůrou a šťávou, zakysanou smetanou a vmíchejte žloutky, cukr a vanilínový cukr.

  8. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a rozložte jej na tvarohový krém.

  9. Přisypte škrobovou moučku a opatrně promíchejte.

  10. Tvarohovou masu naneste na těsto a povrch urovnejte.

  11. Tvarohový koláč pečte v horké troubě 50 až 60 minut.

  12. Upečený koláč nechejte vychladnout a nakrájejte na 12 kousků.

  13. Ozdobte šlehačkou a podávejte.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!