Valašský frgál recept

Top Recepty Moučníky

Suroviny na recept

Ingredience
600 g hladké mouky
400 g hrubé mouky
250 g másla
250 g mletého cukru
60 g droždí
4 žloutky
2 dcl vlažného mléka
špetka soli
žloutek na potření
100 g másla
100g rumu na pokropení
50 g moučkového cukru na posýpání
Hrušková náplň
300 g sušených hrušek
200 g sušených jablek
100 g švestkových povidel
150 g cukru
100 g nastrouhaného perníku
skořice
tlučený hřebíček
badyán
100 g rumu

Postup receptu

  1. Připravíme si hruškovou náplň: sušené ovoce uvaříme s kořením ve vodě do měkka, scedíme a na masovém mlýnku pomeleme, přidáme povidla, cukr, perník a rum podle chuti a promícháme. Je-li náplň příliš hustá, dolijeme ji rumem nebo vývarem z ovoce.

  2. Frgály: z poloviny mléka, droždí, trošky mouky a cukru připravíme kvásek, který dáme do tepla nakynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme rozpuštěné máslo, cukr, žloutky a sůl. Vše zalijeme vykynutým kváskem a podle potřeby doléváme mléko tak, aby vzniklo pěkně hladké těsto tužší konzistence, které necháme dobře vykynout.

  3. V průběhu kynutí můžeme ještě propracovat, budou se tak tvořit menší bubliny. Těsto pak rozdělíme na 4 stejné díly, zpracujeme do bochánku a pomocí válečku z nich vytvoříme kola na stéblo silné.

  4. Okraje potřeme žloutkem rozmíchaným s trochou vody. Od středu natíráme hruškovou náplň k okrajům, necháme ještě na pomaštěném plechu nebo koláčové formě nakynout a pak pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut.

  5. Hotový koláč vyjmeme z trouby a pokropíme rozpuštěným máslem a rumem - ne celou dávku najednou. Rozdělíme si ji asi na 3x, aby kropení probíhalo postupně, tak se lépe máslo a rum stejnoměrně vsáknou. Potom pocukrujeme.

  6. Jeden koláč krájíme na 8 dílů. Pokud chceme připravit jen jeden frgál, dělíme dávku surovin čtyřmi.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!