Valašský frgál recept
Top Recepty MoučníkySuroviny na recept
- Ingredience
- 600 g hladké mouky
- 400 g hrubé mouky
- 250 g másla
- 250 g mletého cukru
- 60 g droždí
- 4 žloutky
- 2 dcl vlažného mléka
- špetka soli
- žloutek na potření
- 100 g másla
- 100g rumu na pokropení
- 50 g moučkového cukru na posýpání
- Hrušková náplň
- 300 g sušených hrušek
- 200 g sušených jablek
- 100 g švestkových povidel
- 150 g cukru
- 100 g nastrouhaného perníku
- skořice
- tlučený hřebíček
- badyán
- 100 g rumu
Postup Valašský frgál
Postup receptu
-
Připravíme si hruškovou náplň: sušené ovoce uvaříme s kořením ve vodě do měkka, scedíme a na masovém mlýnku pomeleme, přidáme povidla, cukr, perník a rum podle chuti a promícháme. Je-li náplň příliš hustá, dolijeme ji rumem nebo vývarem z ovoce.
Frgály: z poloviny mléka, droždí, trošky mouky a cukru připravíme kvásek, který dáme do tepla nakynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme rozpuštěné máslo, cukr, žloutky a sůl. Vše zalijeme vykynutým kváskem a podle potřeby doléváme mléko tak, aby vzniklo pěkně hladké těsto tužší konzistence, které necháme dobře vykynout.
V průběhu kynutí můžeme ještě propracovat, budou se tak tvořit menší bubliny. Těsto pak rozdělíme na 4 stejné díly, zpracujeme do bochánku a pomocí válečku z nich vytvoříme kola na stéblo silné.
Okraje potřeme žloutkem rozmíchaným s trochou vody. Od středu natíráme hruškovou náplň k okrajům, necháme ještě na pomaštěném plechu nebo koláčové formě nakynout a pak pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut.
Hotový koláč vyjmeme z trouby a pokropíme rozpuštěným máslem a rumem - ne celou dávku najednou. Rozdělíme si ji asi na 3x, aby kropení probíhalo postupně, tak se lépe máslo a rum stejnoměrně vsáknou. Potom pocukrujeme.
Jeden koláč krájíme na 8 dílů. Pokud chceme připravit jen jeden frgál, dělíme dávku surovin čtyřmi.