Vánoční bomba recept

Top Recepty

Suroviny na recept

1 l mléko
1 balíček piškoty
12 lžiček cukr krystal
2 balíčky vanilkový pudink
2 sklenice borůvkový kompot
těsto
4 ks vejce
0.5 balíčku prášek do pečiva
4 lžíce cukr moučka
1 ks vanilkový cukr
4 lžíce polohrubá mouka
podle potřeby
rum
na ozdobu
mandarinky
2 ks vanilkový cukr
2 kelímky smetana ke šlehání
čokoládová rýže

Postup receptu

  1. Nejprve si upečeme piškot. Celá vejce spolu s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem vyšleháme do husté pěny. Po částech přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C dorůžova. Až je piškot hotový, vyklopíme ho na desku, sundáme papír a necháme vychladnout.

  2. Připravíme si velkou skleněnou nebo plastovou mísu, do níž budeme dezert vrstvit. Vnější okraj mísy přiložíme na upečený piškot a vykrojíme kruh o stejném průměru. Šťávu z borůvkových kompotů slijeme a uschováme pro pozdější použití, borůvky necháme okapat. Z litru mléka a 2 pudinkových prášků uvaříme podle návodu na obalu pudink.

  3. Skleněnou mísu vypláchneme studenou vodou, nalijeme trochu uvařeného pudinku a na něj položíme malý kruh vykrojený z upečeného piškotu. Ten polijeme šťávou z borůvkového kompotu smíchanou s rumem. Poléváme vydatně, jinak bude piškot moc suchý. Na politý piškot naskládáme vrstvu kompotovaných borůvek, opět zalijeme pudinkem a tak pokračujeme, až naplníme celou mísu. Končíme velkým piškotovým kruhem, který také dostatečně přelijeme. Necháme v chladu uležet do druhého dne.

  4. Druhý den si připravíme velký talíř nebo tác, na který dezert vyklopíme. Pokud nám nepůjde vyklopit, nožem s tenkou čepelí odřízneme okraje od stěn mísy a lehce zatřeseme, dáváme pozor, abychom nepoškodili celistvost dezertu. Vánoční bombu potřeme smetanou ke šlehání, kterou jsme vyšlehali s vanilkovým cukrem, a zdobíme čokoládovou rýží a dílky mandarinek. Uložíme do chladu.

  5. Je dobré bombu pravidelně kontrolovat a pomocí brčka odsávat šťávu a rum, která z ní teče. Z toho důvodu také pokládáme talíř s ní např. na plech, aby šťáva nevytekla na podlahu.

  6. U nás v rodině podáváme vánoční bombu na Štědrý den po večeři, až nám trochu vytráví. Nikdy ji nekrájíme - každý dostane svou lžičku a dlabeme všichni společně.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!