Velikonoční bulky recept
Top Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 50 g cukr 1 ks vejce 1 ks žloutek 100 ml mléko 120 g hladká mouka 120 g polohrubá mouka 100 ml smetana ke šlehání 60 g mandlové lupínky 1 lžička sušená pomerančová kůra 1 balíček skořicový cukr 15 g čerstvé droždí
Postup Velikonoční bulky
Postup receptu
-
Hladkou i polohrubou mouku prosejeme do mísy, uprostřed vytvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr, vlahé mléko a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme žloutek rozmíchaný se smetanou, skořicový cukr a pomerančovou kůru a vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout
Do vykynutého těsta zapracujeme polovinu mandlových lupínků, těsto prohněteme a rozdělíme na 16 kousků. Z dílků vytvoříme kuličky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi 20 minut kynout. Pak vrchní část bochánků nastřihneme nůžkami do malého křížku, potřeme je rozšlehaným vejcem a poklademe zbývajícími mandlovými lupínky
Bulky pečeme v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 12 - 15 minut
Velikonoční bulky podáváme ke kávě nebo čaji jako slavnostní pohoštění.