Vepřová panenka v makovém obalu se zeleninovou salsou recept

Top Recepty Vepřové maso

Suroviny na recept

1 -2 panenky (podle počtu jedlíků)
200 g mletého máku
1 kávová lžička soli
Několik kapek oleje (na potření panenky)
Na salsu:
1 červená paprika
1 zelená paprika
asi 10 cm bílé části pórku
8 cherry rajčátek (nebo 2 větší rajská jablíčka)
čerstvě namletý čtyřbarevný pepř
sůl dle chuti
1 chilli paprička (není nutná) nebo chilli omáčka (také netřeba)
cca 3 polévkové lžíce octa (dle chuti)
cca 3 polévkové lžíce olivového oleje (dle chuti)
2 – 3 stroužky česneku
Na dokončení je ideální použít pánev, kterou můžete vložit do trouby bez přendávání do pekáčku anebo elektrický pekáček (moje varianta)

Postup receptu

  1. Nejprve smícháme mák se solí. Panenku velmi jemně potřeme olejem a obalíme v máku, ten pořádně do panenky zatlačíme. Necháme odležet a jdeme na salsu:

  2. Zeleninu očistíme a nakrájíme na velmi malé kousky. Pokud použijeme velké rajče, doporučuji spařit a oloupat slupku, u cherry to potřeba není.

  3. Opepříme, osolíme, přidáme česnek. Zalijeme olejem a octem, dochutíme dle své chuti.

  4. Necháme panenku a salsu odležet alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc.

  5. Rozpálíme olej a panenku orestujeme po obou stranách asi minutu.

  6. Dopékáme v troubě na 180°C ještě 8 minut. Necháme 10 minut odpočinout, panenku naporcujeme.

  7. Na talíř dáme panenku a salsu. Pro větší jedlíky můžeme přidat rýži nebo různě upravené brambory (my měli bez přílohy) Nápad z hlavy přítele mé dcery a jinak hledáno v různých kuchařkách. Možné varianty, které mě zaujaly: Do salsy lze přidat i nakrájené olivy plněné chilli papričkami nebo jen prostě olivy. Dále můžeme přidat řeřichu, bazalku, pažitku, ledový salát Panenku lze také před podáváním nakrájet na medailonky a ty teprve obalit. Medailonky by se pekly podstatně méně – asi 3 minuty. Panenka vcelku si ale uchová více šťávy. Do máku lze přidat i citronovou kůru, šťávu a např. strouhanku. Jde použít i nemletý mák, ale myslím, že ten mletý lépe drží.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!