Veselé perníky na vánoce i velikonoce - pečeme s dětmi recept

Top Recepty Cukroví

Suroviny na recept

500 g hladké mouky
250 g cukru krupice
100 g másla
3 lžíce tekutého medu
3 vejce
1 lžička sody
1 lžička perníkového koření
Bílková poleva:
1 bílek
170 g moučkového cukru
pár kapek citrónu
lentilky (nebo cokoliv jiného)
Malinová poleva:
5 cl malinová šťáva
cukr moučka
sušené plátky řepy (nemusí být)
Žloutková poleva:
2 žloutky
cukr moučka
malý panák studené vody

Postup receptu

  1. Ve vodní lázni rozehřejeme máslo, cukr a med. Přidáme koření a zahříváme asi 5 minut, než se všechno rozpustí.

  2. Poté necháme vychladit a do vlažné hmoty vmícháme 2 vejce a mouku se sodou. Zpracujeme těsto, které necháme odpočinout přes noc na chladném místě.

  3. Druhý den vyválíme, vykrajujeme a dáváme na plech vyložený pečícím papírem.

  4. Pekla jsem na 150 - 170 °C, cca 15 - 20 min. - podle velikosti perníků. Já si záměrně vybírala větší, aby se dceři lépe zdobily. Po upečení jsou krásně měkké, pak ztvrdnou, ale do druhého dne opět změknou, tak se nebojte.

  5. ZDOBENÍ: U malinové do šťávy namočím cca na hodinu 2 plátky řepy (barva je pak sytější až fialová), není to ale nutné. Pak přidávám cukr až je poleva opravdu hodně hustá aby netekla - schne déle, ale výsledek stojí za to - je opravdu výborná. A pro nás - s alergií na vaječný bílek, byla letos i nezbytná:-)


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!