Vnoučkův chleba – kváskový recept
Top Recepty Domácí pekárnaSuroviny na recept
- 200 g čerstvě vykvašeného kvásku
- 280 g vody
- 100 g pšeničné chlebové mouky
- 100 g špaldové mouky
- 300 g hladké mouky
- 2 lžičky oleje
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky kmínu
- 2 lžíce otrub
Postup Vnoučkův chleba – kváskový
Postup receptu
-
(potřebných 200 g kvásku získáme smícháním 20 g kvásku, 90 g vody a 90 g žitné chlebové mouky, které necháme asi 12 hodin vykvasit – záleží na teplotě okolí) Vykvašený kvásek a všechny další suroviny vložíme do formy pekárny a použijeme program Těsto.
Po 2. hlazení (promíchání mezi 2. a 3. kynutím) pekárnu vypneme, těsto necháme nakynout do jeho obvyklého objemu (trvá to asi 60-120 minut – v létě pokyne těsto rychleji, než v zimě) a pak zapneme program Pečení.
Upečený vyklopíme z formy a necháme schládnout na mřížce.