Zapečené brambory s pikantním mletým masem recept

Top Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 stroužek česnek
sůl
2 ks vejce
10 ks brambory
majoránka
1 lžíce rajčatový protlak
1 lžíce plnotučná hořčice
hladká mouka
drcený kmín
čerstvá petrželka
mletá sladká paprika
mletý černý pepř
sádlo na smažení
3 lžíce smetana na vaření
máslo na vymazání
250 g směs mletého masa
mletá chilli paprika

Postup receptu

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Čerstvou petrželku nasekáme na jemno. Brambory oloupeme a nakrájíme na slabé plátky

  2. V hrnci rozpálíme lžíci sádla, na něj dáme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Poté vložíme mleté maso, které při restování rozdělujeme vařečkou. Když je maso orestované, přidáme lžičku sladké papriky a rozpustíme. Dále osolíme, opepříme, přidáme stroužek prolisovaného česneku, lžíci majoránky, trochu drceného kmínu, lžíci plnotučné hořčice, lžíci protlaku, přelijeme sklenkou vody a přidáme trochu mleté chilli papričky. Masovou směs dusíme pod pokličkou doměkka

  3. Z hotového masa téměř vydusíme zbytek vody, ale ne až do tuku, lehce zaprášíme moukou tak, aby vznikl sos. Maso by nemělo být úplně suché, na závěr přidáme nasekanou petrželovou nať

  4. Pekáč vymažeme slabou vrstvou másla, první vrstva budou brambory (nesolíme, osolí je masová směs), potom přijde všechna mletá směs, dále brambory, lehce osolíme, opět brambory, osolíme a opepříme. Vše zalijeme vejci rozšlehanými s 2 špetkami soli a 3 lžícemi smetany na vaření

  5. Brambory pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 1 hodinu, dokud nejsou měkké a horní vrstva opečená

  6. Zapečené brambory s pikantním mletým masem ihned podáváme na stůl.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!