Zasněžené žemle recept

Top Recepty

Suroviny na recept

10 dkg máslo
4 dl mléko
6-8 ks houska
na potření
5 dkg cukr
náplň
rum
3 ks žloutek
1 hrst rozinky
35 dkg tvaroh
1 balíček vanilkový cukr
citronová kůra
na ozdobu
3 ks bílek
3-4 lžíce cukr moučka
podle potřeby
sekané mandle

Postup receptu

  1. Předem si namočíme rozinky v rumu. Housky, mohou být i včerejší, překrojíme na poloviny a střed vydlabeme.

  2. Ve vlažném mléce rozpustíme část másla, přidáme trochu vanilkového cukru a půlky žemlí mlékem navlhčíme. Housky naskládáme do máslem vymazaného pekáčku.

  3. Připravíme si náplň. Rozmícháme tvaroh, cukr a žloutky. Přidáme vanilkový cukr, citronovou kůru a kostičky vydlabaných žemlí. Pak ještě přidáme předem namočené rozinky v rumu a je-li potřeba i trochu mléka. Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Náplň dáme na žemle a do výšky dáme z bílků a cukru ušlehaný sníh. Můžeme posypat i posekanými mandlemi.

  4. Zasněžené žemle zvolna pečeme v předehřáté troubě.

  5. Zasněžené žemle podáváme s mlékem, kakaem, ke kávě nebo prostě podle chuti. Skvělé jsou teplé i studené.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento jednoduchý recept!